Allalinhorn 4027m.n.m

9-12.8.2007

ZPĚT

       Čtvrtek 9.srpna 2007

V ranních hodinách jsme dorazili Walliských alp do vesničky Saas Fee. Vesnička opravdu pěkná ,ale počasí nám nepřálo. Razili jsme původně na Lenzspitze a Nadelhorn, ale zrovna napadlo několik centimetrů sněhu a tak tyto hory byli pro nás pár dní nepřístupné. Počasí bylo ošklivé a tak jsme si prohlédli Saas Fee a našli levné ubytování.

       Pátek 10.srpna 2007

Přespali jsme v jednom sklepním bungru kde měli udělané provizorní bydlení. Po té jsme si dali snídaničku a definitivně usoudili, že musíme vymyslet jinný plán. Vyrazili jsme proto s druhou skupinou na chatu Brittaniahutte. Nejprve lanovkou, která nás vyvezla ze špatného počasí nad úžasnou inverzi. Po té jsme dorazili na chatu a po ubytování jsme si dali na zkoužku hřebínek před chatou.

       Sobota 11.srpna 2007

Po brzkém vstáváním a snídani jsme vyrazili na vrchol jedné z nejlehčích čtyřtisícovek - Allalinhorn. Nešlijsme to tou nesnadnější cestou ,ale jednou z nejtěšších a to přes ledovec Hohlaub Gletscher na SV hřeben. Těsně pod vrcholem ještě přes lehký skalnatý výšvih, který jsme zrovna měli z části zasněžený a těžko se hledalo jičtění. Na vrcholu se nám oteveřel nádherný podled na okolní velikány, jako dominantní Matternhorn, Mont Blank, Dom, atd. Kousek pod vrcholem jsme si dali pauzičku a po té pokračovali klasickou cestou dolů do Mittelallalin kde je nejvyšše položené otočné restauraci v Evropě ve výšce 3500mětrů nad mořem. Po té zpět na chatu.

       Neděle 12.srpna 2007

Po odpočinkové noci jsme v klidu posnídali a zabali veškeré věci a odcházeli z chaty směrem dolů do Saas Fee a pak na autobus a frrrr domů.

Saas Fee v nepěkném počasí po příjezdu Saas Fee Saas Fee pod inverzí Už jsme nad inverzí a Saas Fee je schované pod mraky Už je vidět Brittaniahutte (3030m.n.m.) Jsme na hřebínku nad chatou Náš průvodce Tonda Volk Allalinhorn 4027m Ráno jsme za šera vyrazili Cesta k vrcholu Cestou jsme přeběhli pár lidí Cesta byla i po mixu Malá pauza Občas nás někdo dohnal Na chvilku i předehnal Na vrchol to ještě kousek je Tonda nám ukazuje co a jak Dom v oblacích Cesta co nás ještě čeká Cestou byl pěkný útes Pohled do údolí - je vidět otočná restaurace Blížíme se k výšvihu Pohled na cestu co jsme šli Pohled do údolí Saas Fee Další výprava kráčí v našich stopách Lezeme výšvih Tonda nám to natahuje Já už jsem nahoře ještě kolega K vrcholu je to pár metrů Nádherný výhled z vrcholu Není to nádhera - Matternhorn Já na vrcholu Allalinhornu 4027m Pohled do údolí Saas Fee Pohled na Strahlhorn 4190m Vrcholový hřebínek Allalinhornu Vlevo Matternhorn a v pravo Mont Blank Vrcholový hřebínek Allalinhornu odkud jsme přišli Odpočíváme kousek pod vrcholem a za námi se tyčí Stranhlhorn 4190m Sestupujeme kolem sjezdovek Allalinhorn - naše cesta vedla z leva po hřebeni Allalinhorn z terasové vyhlídky Odpočinek bodnul Výšvih co jsme absolvovali kousek pod vrcholem A opět na chatě Brittaniahutte Odcházíme od Brittaniahutte Krásná jezírka při sestupu do údolí Kozorožec Domečky kdesi hluboko v údolí Saas Fee Originální policejní elektromobil v Saas Fee

ZPĚT